Ostatnia aktualizacja: 6 września 2019

„Skaczące rodzynki”

Potrzebne są: woda gazowana, drobne rodzynki, szklane naczynie.

Opis eksperymentu:

Do szklanego naczynia wlewamy wodę gazowaną. Następnie do wody wrzucamy pojedynczo rodzynki. Po chwili można zaobserwować, iż owoce wznoszą się, docierając  do powierzchni tafli wody. W momencie wypłynięcia bąbelki powietrza, które otaczały rodzynki, pękają i  owoce spadają z powrotem na dno.

Wnioski:

Woda gazowana zawiera gaz – dwutlenek węgla. W chwili wrzucenia rodzynek do wody, gaz w niej zawarty otacza owoce drobnymi bąbelkami wypełnionymi powietrzem. Bąbelki te, wznosząc do góry rodzynki na powierzchnię, działają siłą wyporową. Kiedy gaz zetknie się z taflą wody wówczas bąbelki pękają. Oznacz to, że owoce zostały pozbawione siły wyporowej i spadają z powrotem na dno naczynia.

Klasa 1b

wych. Sylwia Małoszuk